top of page

Mengenai Akademi

Akademi Latihan

Akademi Latihan Spa Jari Jari telah diasaskan pada Januari 2012 di mana program ini memberi tumpuan kepada pendidikan Terapi Spa. Sebuah pertubuhan latihan spa bertauliah antarabangsa, Akademi Latihan Spa Jari Jari menjunjung komitmen untuk kecemerlangan, mengekalkan standard latihan yang tinggi yang membantu graduan membangunkan kerjaya yang berjaya dan memuaskan dalam industri spa.

 

Melalui akademi, objektif kami bertujuan untuk membangunkan ahli terapi spa yang sangat terlatih. Kami bukan sahaja membolehkan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran profesional, tetapi kami juga mendidik pelajar kami tentang kepentingan perkhidmatan pelanggan dan menyampaikan perkhidmatan kepada tetamu mengikut keperluan mereka. Sebagai ahli Persatuan Spa Malaysia (AMSPA), kelayakan kami termasuk bekerjasama rapat dengan kumpulan Hotel Antarabangsa untuk mempromosikan kerjaya dalam Industri Spa dan Kesejahteraan melalui program perindustriannya (Sistem Latihan Dual Nasional).

Program Pemerkasaan Belia Luar Bandar

Sejak 2012, Jari Jari Spa telah mengambil inisiatif untuk mengembangkan program pembangunan berasaskan kemahiran di seluruh luar bandar Sabah. Berbekalkan motivasi dan peluang, kami melatih dan mendidik belia luar bandar dari pelbagai latar belakang, ada yang tidak pernah berpeluang menamatkan pengajian di sekolah. Peluang-peluang ini menyokong rakyat Sabah mendapatkan pekerjaan dalam industri spa, di peringkat tempatan dan antarabangsa.

Mencipta Peluang Pekerjaan dan Perniagaan

Dengan kerjasama Kementerian Sukan dan Belia Sabah, kami telah melatih kira-kira 120 calon e-kasih dalam Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 1 (SKM 1) pada tahun 2012. Matlamat program ini adalah untuk menyediakan peluang pekerjaan atau perniagaan kepada golongan miskin tegar Malaysia.

Melalui geran yang diberikan, Akademi Latihan Jari Jari dapat melatih golongan berpendapatan rendah dalam terapi urut dan membantu mereka memperoleh pekerjaan di Malaysia, yang merupakan pemerkasaan ekonomi untuk membantu golongan berpendapatan rendah. Ibu tunggal dan kurang berkemampuan amat disasarkan untuk peluang latihan ini.

Kebanyakan pelatih kami sama ada bekerja di spa terkenal di seluruh negara dan ada juga yang memilih untuk memulakan perniagaan mudah alih mereka sendiri di kawasan kampung mereka. Paling penting, mereka menjana pendapatan yang lumayan untuk menyara keluarga.

Objektif Latihan:

 • Untuk melatih pelatih dalam kemahiran vokasional di Akademi Jari Jari, justeru membolehkan mereka mencari rezeki yang akan memberi mereka masa depan yang lebih baik dan peningkatan taraf hidup yang berkualiti

 • Untuk melatih ibu tunggal dalam perniagaan melalui latihan vokasional sebagai perniagaan bergerak yang boleh mereka mulakan dari rumah atau melakukan free lance. Ini akan memberi mereka kelonggaran masa bekerja dan membolehkan mereka menguruskan keluarga dan anak-anak mereka secara konsisten.

 • Untuk melatih mereka untuk menjadi tumpuan pelanggan yang luar biasa dan kemahiran perkhidmatan dan kemahiran orang yang kuat.

 • Untuk menghasilkan terapi terlatih bukan sahaja dikurniakan pengetahuan dan kemahiran profesionalisme tetapi juga perhatian dan semangat untuk memberikan perkhidmatan kepada tetamu dengan sepenuh hati dan berkesan.

Pusat Kecemerlangan

Pada Dis 2012, Akademi Latihan Spa Jari Jari telah dilantik sebagai Pusat Kecemerlangan pertama di Malaysia Timur oleh Kementerian Pelancongan Malaysia. Melalui pelantikan ini, kami komited untuk melatih 100 belia Sabah setiap tahun dalam Terapi Spa Tahap 3. Matlamat program Latihan Terapis Spa adalah untuk membangunkan kemahiran terapi spa, menawarkan komuniti tempatan kerjaya selamat yang menarik dan mengurangkan kebebasan Malaysia terhadap spa asing ahli terapi. Industri spa adalah industri yang berkembang pesat dan oleh itu, ia juga akan membantu dalam memajukan pertumbuhan dan peluang kerjaya dalam industri pelancongan. Ia disasarkan untuk menyediakan 5,644 pekerjaan menjelang 2020. Dan kerana ini, kami juga sedang mencari untuk menyediakan peluang kerjaya baharu dalam industri pelancongan untuk semua pelajar kami.

Dalam industri semasa, kami mempunyai kira-kira 60% pekerja spa untuk menjadi warga asing yang membuktikan bahawa prospek kerjaya dalam industri spa adalah menjanjikan dan dijangka berkembang pada kadar yang lebih cepat daripada purata. Perkembangan kerjaya ahli terapi spa boleh berkembang daripada Jurupulih Spa Junior – Jurupulih Spa Kanan – Penyelia/ Jurulatih Spa – Pengarah Spa yang memperoleh pendapatan antara RM2500 – RM6000 sebulan. Menjelang 2020, ahli terapi spa berkemungkinan akan melihat peningkatan dalam pelbagai peluang pekerjaan di Malaysia.

Di bawah program Perantisan Terapi Spa Kementerian Pelancongan Malaysia, 100 pelatih kami berjaya ditempatkan di antara spa 3-5 bintang di seluruh Malaysia. Program Perantisan Terapi Spa yang ditaja mengambil masa 12 bulan (teori 3 bulan dan latihan praktikal 9 bulan). Calon yang berjaya akan ditempatkan di spa antara 3-5 bintang untuk tempoh 2 tahun. Setelah selesai, juruterapi spa akan mendapat pengiktirafan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM Tahap 3) daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran Kementerian Sumber Manusia.

Graduan kami ditempatkan di spa masing-masing iaitu:

 1. YTL Resort & Spa in Pangkor Island & Gaya Resort & Spa Island, KotaKinabalu

 2. Shangrila Tanjung Aru Resort – Chi Spa , Kota Kinabalu

 3. Datai Langkawi Resort &Spa ,Langkawi

 4. Andaman Resort & Spa, Langkawi

 5. Hammam Spa Kuala Lumpur

 6. Sompoton Spa Kuala Lumpur

 7. Jojoba Spa Kuala Lumpur

 8. Traders Hotel, Shangrila Hotel, Johor

 9. Sri Manja Spa, Johor

 10. South Sea Sanctuary, Kota Kinabalu

 11. Ka’andaman Spa, Kota Kinabalu

 12. Jari Jari Spa, Kota Kinabalu

bottom of page