top of page

Tradisi Borneo

Tradisi kami unik tidak seperti yang lain!

Rawatan tandatangan Spa Jari Jari ialah Rawatan Dusun Lotud Inan (ia juga telah menerima anugerah!), Ia merupakan terapi tradisional lama yang diamalkan oleh Lotud Dusuns, suku tempatan dari Borneo Utara. Lotud Dusuns adalah kumpulan dari daerah Tuaran di utara Kota Kinabalu. Di kawasan penanaman padi ini, para wanita mempelajari kemahiran dan teknik mengurut untuk membantu meringankan kesakitan dan kesakitan yang ditinggalkan selepas seharian bekerja di sawah padi. Teknik-teknik ini telah diturunkan dari generasi ke generasi sehingga hari ini. Teknik urutan tersendiri mereka melibatkan tekanan menggunakan ibu jari ke pelbagai titik tekanan dalam badan, membuka kunci dan melepaskan ketegangan serta-merta serta melegakan semua bahagian otot dalam badan.

Satu lagi ciri unik yang kami dapati sangat popular ialah Rawatan Rakyat Tempatan Tradisional. Ini adalah rawatan tradisional yang digunakan dalam perubatan rakyat untuk memanaskan badan semasa musim tengkujuh, kayu manis atau kayu manis merangsang dan menghangatkan, membawa kelegaan daripada sakit-sakit badan. Pengelupasan kulit dan penghangat badan ini disyorkan khas untuk mereka yang telah aktif sepanjang hari dan mencari keperluan untuk berehat.

 

Pengalaman istimewa Jari Jari Spa dipromosikan kepada pelawat antarabangsa sebagai satu cara untuk mengalami aspek budaya tempatan yang berharga. Tidak ada tempat lain di dunia ini mereka boleh mengalami teknik lama ini, di samping bahan-bahan tradutuinak yang digunakan oleh Dusun Lotud, sangat berbeza daripada teknik terkenal di Bali, Thailand dan India. Ini adalah pengalaman unik yang tidak boleh dilepaskan oleh pengunjung. Menurut testimoni dan ulasan, penduduk asing dan tetamu tempatan, yang mungkin juga tidak biasa dengan terapi Dusun Lotud, Palad atau Tanggara, berasa berbesar hati untuk dapat memanfaatkan pengetahuan tempatan yang unik ini.

bottom of page